Ce pesti trag in sezonul rece?

Pentru ca a sosit sezonul de toamna si se apropie cu pasi repezi iarna, sunt sigur ca avem foarte multi pescari ce vor sa stie ce pesti mai trag atunci cand scade temperatura. Pe scurt, in aceasta postare vom afla ce pesti trag in sezonul rece si cum sa pescuim in lunile octombrie si noiembrie.

 

Primul peste pe care il vom trece pe lista atunci cand mergem la pescuit iarna este scobarul. Despre scobar trebuie sa stiti ca In martie se poate merge deja la pescuit. Pescuirea scobarului este admisa in afara de perioada in care se reproduce in tot cursul anului si trebuie sa mentionam ca se prinde regulat si in timpul iernii, in vederea pescuitului se utilizeaza undite de 2,70-2,90 m, uneori chiar mai lungi, in special atunci cand pescarul doreste sa stea la mal. De mare folos sunt cizmele lungi de cauciuc, cu care se poate intra in rau cat mai aproape de locurile preferate ale acestui peste.  Chiar si asa, nu trebuie sa uitam ca scobarul se pescuieste cu predilectie primavara si vara. Ca momeala este indicat sa folositi in continuare viermusi, cu mentiunea ca acestia trebuie schimbati frecvent. Iar ca nada pentru pescuitul scobarului iarna este indicat sa folosim o nada speial conceputa pentru scobar pe care sa o amestecam cu mix de viermi,ficat si/sau carne tocata.

Pescuitul cleanului in sezonul rece este al doilea subiect pe care il vom aborda. Pentru ca subiectul este usor controversat printre pescari, unii sustinand ca acest peste nu prea trage iarna, ne vom rezuma la a spune doar ca este suficient de activ in sezonul rece incat sa avem capturi frumoase. Dintre momelile folosite amintim boaba de strugure in octombrie si noiembrie, daca recolta ne mai permite, si pestisorul viu sau rama, acestea din urma fiind momelile preferate pe malul raului. Chiar daca momeala vie nu este permisa in anumite situatii si momente, asta nu inseamna ca pescarii nu o folosesc. Pentru pescarii adevarati ramane intotdeauna varianta voblerului. Toata maiestria sta in alegerea dimensiunii si culorii acestuia. Lansetele folosite pot varia, de la 2 pina la 3.6 m, uneori fiind folosite cu succes inclusiv de 3.9m.Pescuitul cleanului, iarna, nu are nicio legatura cu cel de vara. Trebuie sa cautam zone cu apa adanca, in imediata vecinatate a radacinilor de pomi de sub malurile abrupte, sau zonele unde se intalnesc doi curenti.

pescuit clean iarna

Printre pestii care nu va lasa balta atunci cand toamna se sfarseste si incepe sa isi faca simtit prezenta iarna se numara bibanul si salaul. În primele zile reci ale toamnei, când "mărunţişul" încă mai abundă la marginea apei, şalăul este deosebit de activ, cu precădere în zona malurilor. Pescuitul şalăului in sezonul rece se poate face prin metoda clasică: bucăţică de peşte, peştisor mic sau cu ajutorul nălucilor artificiale cum ar fi voblere, twistere, gruburi sau chiar linguriţe oscilante sau rotative. La pescuitul clasic cu peştisor se folosesc cârlige subţiri cu coada lungă, iar montura  se realizează de obicei cu un plumb plat, culisant. Pescuitul şalăului la momeli artificiale necesită un echipament mai sofisticat, prin achiziţionarea unui băţ cu acţiune de până la 30 de grame, dar destul de sensibil care să-ţi transmită vibraţia nălucii pe substratul lacului. Cea mai prinzătoare nălucă, la şalău, este twisterul.

Somnul este un peste pentru care luna noiembrie reprezinta ultima in care putem spune ca este activ. Intrucat somnul este activ mai ales noaptea, vânând în apele tulburi când temperatura apei este peste 4 – 7 °C, lunile calduroase de toamna pot reprezenta si cele mai bune luni pentru pescuitul somnului. Hrana lui constă mai ales din pești și raci, dar poate ataca și păsări acvatice sau mamifere tinere.Se practica, in special, pescuitul de fund, cu momeli precum: rame, lipitori, bucati de peste,   broaste, carne imputita, coropisnite insa sunt dese cazurile in care se pot prinde si la pelete sau boiliesuri cu aroma puternica de carne, urat mirositoare. De asemenea, pescuitul cu lingura ondulata sau rotativa cat mai aproape de fundul apei da rezultate bune. 

 

Pescuitul crapului toamna tarziu este de asemenea un subiect important si cautat de multi pescari. La intrebarea “Trage crapul toamna tarziu,chiar spre iarna?” raspunsul este afirmativ. El trage insa cu o freventa redusa si la momeli specifice sezonului. Pe apa rece ciortanii dispar, iar crapii mari se prind la adancimi crescut, motiv pentru care toamna tarziu se prind crapii mari. Si nu pentru ca avem noroc ci doar din cauza faptul ca ciortanii s-au cam retras. Asadar,daca pescuiti la crap toamna sau iarna asteptati-va la capturi mai mari decat de obicei, insa mai rare. Desi crapul continua sa manance, rezervele lui de energie sunt foarte limitate in perioada rece a anului si, instinctiv, pestele va doza foarte bine orice consum al ei. Daca nada oferita de pescar nu reprezinta o foarte buna sursa de nutrienti, crapul n-o va manca. 

Acestea fiind spuse va uram Fir-intins.ro la PESCUIT!